Диссольвер – це високошвидкісний промисловий міксер, робочий орган якого є зубчастою фрезою. У процесі змішування твердих компонентів рідкої фазою відбувається диспергування дрібних частинок, тобто. їх руйнування більш дрібні, з повноцінним змочуванням рідиною і запобіганням утворення нових агломератів (скупчення дрібних частинок).
Стабільність колоїдних суспензій залежить від ступеня подрібнення дрібних твердих частинок та якості їх змочування рідкою фазою. Домогтися такої стабільної дрібнодисперсної суспензії при виробництві лакофарбових матеріалів, шпаклівок, клею, фармакологічних препаратів та харчових продуктів можна за допомогою фрезерного диссольвера. Висока швидкість обертання зубчастої фрези забезпечує рівномірне диспергування твердих частинок, які осідають під дією сили тяжкості, а формують стійку колоїдну суміш.
Диссольвери або промислові змішувачі складаються з п'яти основних елементів:
Додатково промислові диссольвери можуть бути оснащені електронними вагами (тензодатчиками), що дозують, під ємністю для більш точного дозування компонентів.
Також у комплект пристрою для приготування фарб, клеїв, ПММ та інших в'язких рідких матеріалів включають пневматичні мембранні насоси, які дозволяють спростити процес дозування та змішування твердих компонентів з рідкою фазою. Мембранні пневмонасос використовують і для перекачування готових в'язких сумішей зі стаціонарно встановлених ємностей.
Приготування стабільних дрібнодисперсних колоїдних суспензій у промисловому змішувачі фрезерному відбувається за рахунок високошвидкісного обертання зубчастої фрези, зануреної в ємність з робочою сумішшю.
Головна умова якісного емульгування та утворення стійкої суспензії – правильний вибір швидкості обертання, а також діаметра та глибини занурення фрези диссольвера. Частота повинна бути такою, щоб утворювалася воронка, на дні якої видно поверхню зубчастої фрези, а маса, що обертається, набула форми тора (бублика або пончика). Тільки так можна уникнути «мертвих» зон і досягти якісного рівномірного диспергування.
До диспергування твердих частинок або руйнування агломератів (великих скупчень) наводить три основних ефекти, що спостерігаються в процесі роботи змішувача.
У процесі диспергування в диссольвері відбувається рівномірне змочування твердих частинок, їх подрібнення, розподіл по всій масі та стабілізація стану диспергованих дрібних частинок із запобіганням їхній зворотній коагуляції.
Тривалість диспергування колоїдних суспензій у диссольвері зазвичай не перевищує 10-15 хвилин. Як показали дослідження, подальша робота не призводить до суттєвої зміни розміру твердих частинок.
наші
партнери