Меню
Каталог
дивитися
всі товари
Закрити
+38 (067) 442-30-58
Киев
Приймаємо дзвінки

з 9:00 до 20:00 


вул. Якова Гніздовського,
д. 1, оф. 114

Пн.-Пт.

9:00 - 20:00

Сб, Нд

10:00 - 20:00

Сучасні технології для захисту та зберігання зернових культур

Зерносховища є невід’ємною складовою сільськогосподарського виробництва. Вони забезпечують збереження зерна протягом тривалого часу. Однак на заваді збереженню врожаю стоять різні біологічні загрози. Наприклад, урожай можуть знищити амбарний довгоносик, зернова міль, суринамський борошняник та інші види хлібних шкідників. У зв’язку з цим забезпечення надійного захисту зерна є важливим завданням для сільськогосподарських підприємств і зерносховищ.

Зерно – це критично важливий продукт, від якого залежить безперервність постачання продовольства, а також економічна стабільність країни. Правильні переробка та зберігання зерна дають змогу не тільки захистити врожай від різних шкідників, а й сприяти експорту продукції. Це важливо, тому що існують суворі вимоги щодо вмісту хімікатів в урожаї.

Обмежений попит, невигідні ціни та складнощі під час експорту змушують українських аграріїв залишати зерно на зберігання, очікуючи на привабливіші умови для продажу. Для цього врожай засипають у зерносховища і залишають доти, доки ситуація на ринку не покращиться. При цьому, якщо умови зберігання зерна порушені, шкідники можуть знищити 5-10% від усього обсягу.

Основні правила зберігання зерна в складах

Є кілька ключових вимог, що стосуються зберігання зерна в зерносховищах та інших відповідних приміщеннях:

  • Температура зберігання пшениці та інших культур має залишатися в діапазоні +10…+12 °C. Можливі винятки залежно від режиму зберігання.
  • Допустима вологість варіюється залежно від виду врожаю – не більше 12-14%.
  • Навіть якщо дотримуються основних умов і строків зберігання зерна, потрібно забезпечити правильну вентиляцію та охолодження зерносховища.
  • Для підтримання оптимального мікроклімату потрібна природна або штучна аерація (провітрювання).

Способи зберігання врожаю

Існують різні режими зберігання зерна. Загалом їх три:

  • Сухий. Забезпечується збереження врожаю протягом тривалого часу. Продукт зберігає свої властивості та товарний вигляд, але потребує обробки хімікатами для захисту від шкідників.
  • Охолоджений. Зберігання зернових культур, за якого врожай охолоджують до +5…+10 °C. За таких умов істотно знижується життєдіяльність мікроорганізмів, проте такий режим зберігання складно підтримувати влітку через високу температуру навколишнього повітря.
  • Безкисневий. Такий спосіб зберігання зерна передбачає створення умов вакууму. Для цього зерносховище заповнюють CO2 або іншими газами. У таких умовах гинуть усі патогенні мікроорганізми, а насіння зберігає свої борошномельні та хлібопекарські властивості. Зберігання зерна за ДСТУ не передбачає використання такого насіння для посіву, тому що воно втрачає схожість і енергію росту.

Термін зберігання зерна може сягати 6 років за дотримання всіх умов. Таке насіння підходить для використання в хлібопекарнях і може слугувати кормом у тваринництві.

Якщо зерно призначене для майбутнього посіву, тоді термін його зберігання не повинен перевищувати 1 рік.

Шкідники зерна під час зберігання культур і способи боротьби з ними

Навіть за дотримання основних правил зберігання врожаю, ураження зерна шкідниками може призвести до катастрофічних наслідків. За найбільш негативного збігу обставин відбувається псування всього запасу насіння, а втрати можуть сягати 25%.

Існують різні шкідники зерна і зернового насипу, наприклад:

  • борошняні кліщі;
  • довгоносики;
  • капюшонники;
  • капрові жуки;
  • бляшанки;
  • хрущаки;
  • борошняна та зернова молі.

Зараженість зерна амбарними шкідниками – це серйозна, але розв’язувана проблема. Існують різні методи боротьби:

  • Фізико-механічні. Маються на увазі проморожування, сепарування та інші методи впливу. Такі методи вважаються застарілими і недостатньо ефективними.
  • Хімічні. За таких методів шкідники зерна і зернопродуктів знищуються за рахунок різних прийомів хімічної боротьби з комахами. Наприклад, фумігації із застосуванням отруйних газів. Однак ці способи вимагають дотримання температурного режиму і тривалості процесу обробки. Це нелегко зробити, особливо при зберіганні зерна насипом, тому такі методи не завжди актуальні.

Найсучаснішим, найефективнішим і найбезпечнішим способом захисту врожаю від різних шкідників є небулізація. Це сучасна технологія зберігання та переробки зерна, за якої розпилюють хімічні речовини у вигляді туману. Для цього завдання зазвичай використовують рідкий препарат “Пірігрен 50, ХТ”, а також відповідне обладнання – станцію протруювання зерна для зерносховищ.

Що таке небулізація і в чому її переваги

Процес небулізації передбачає розпилення певних хімічних реагентів на зернопродукти. Це ефективна боротьба зі шкідниками зерна під час зберігання, адже метод дає змогу покривати препаратом кожну насінину. При цьому обладнання на базі дозаторів забезпечує стабільний і рівномірний потік аерозолю.

Ця технологія зберігання зерна полягає в наступному:

  • Під час закладання в елеватор зернопродукти в потік рівномірно вкриваються частинками реагенту.
  • Для отримання туману використовується станція розпилення реагентів.
  • Обладнання забезпечує стисненим повітрям, а насос-дозатор одночасно з цим порційно подає інсектицид.
  • Потрапляючи в спеціальну форсунку, препарат проти шкідників змішується зі стисненим повітрям. Утворюється туман, частинки якого мають розмір близько 10-20 мікрон.
  • Робота станції протруєння зерна регулюється зміною тиску повітря та об’єму дозованого реагенту.

Основна інформація про “Піригрен 50, ХТ”

Цей рідкий інсектицид від самого початку готовий до використання і поставляється в тарах з об’ємом 25, 200 або 1000 л. Діюча речовина реагенту – це піриміфос-метил. Обробка зерна від шкідників з його допомогою дає змогу знищити всіх комах. Інсектицид підходить для обробки всіх культур за винятком олійних і бобових.

Препарат знищує всіх дорослих особин за період 72-96 годин. Щоб боротьба зі шкідниками зерна під час зберігання була ефективнішою, бажано обробляти не тільки зернопродукти, а й обладнання, а також сам склад.

Засіб боротьби зі шкідниками безпечний у використанні. Допустима концентрація діючої речовини не повинна перевищувати 5 мг на 1 кг насіння, а в “Пірігрен 50, ХТ” вона становить не більше 4 мг/кг навіть за безпосередньої обробки врожаю.

Завдяки дії препарату всі амбарні шкідники зерна швидко знищуються, проте це не єдина перевага. Інсектицид ніяк не впливає на якість насіння, а також виготовлену з нього хлібобулочну продукцію.

Як обробити склад для зерна

Для обробки зернопродуктів використовується спеціальна станція небулізації, але для дезінсекції приміщень потрібне інше обладнання. Сучасні технології зберігання зерна передбачають використання генераторів холодного туману DURU. Їх використовують для розпилення як “Піригрен 50, ХТ”, так і інших інсектицидів, наприклад, К-Обіоля (піретроїд).

Поєднання генераторів холодного туману DURU і станцій небулізації дає змогу ефективно обробляти великі обсяги зернопродуктів. При цьому обладнання вирізняється надійною роботою та легкістю в обслуговуванні.

Шкідники зерна в період його зберігання несуть велику небезпеку для українських фермерів і сільськогосподарської галузі загалом. Саме тому сучасні технології обробки насіння широко затребувані як при довгостроковому, так і при короткостроковому зберіганні зернопродуктів. Зв’яжіться з фахівцями Dosingtech, щоб дізнатися більше про станції протруєння зерна, засоби-інсектициди та сучасні способи захисту зерна від шкідників.

На якій мові бажаєте використовувати сайт?
УкраїнськаРусский